İnsanların günde ortalama iki yalan söylemesi normal kabul edilirken bunu abartıp iki yüze kadar çıkaranlar için Berlin’de bir klinik açıldı.

İtalyan “Libero” gazetesinin haberine göre, “Pinokyo Sendromu” ndan kurtulmak için “Sofie Charlotte” Hastanesinde açılan “Yalancılıkla mücadele” bölümüne gönüllü olarak gelen ve yalan söylemekten kurtulmak isteyenlerin sayısında belirgin bir artış olduğu ancak tedavi sürecinin çok uzaması sonucu gerekli sayıda hastayı kabul edemedikleri de belirtildi.

Bölüm başkanı Dr. Hans Stoffels öncelikle hastalara dünyanın yalan üzerine kurulmadığını aşıladıklarını sonra da güvenlerini kazanmak uğruna ufak tefek yalanlarla yanıt verdiklerini hatırlatarak şöyle konuştu: “Genelde insanlar içgüdünde kendilerini korumak için günde ortalama 2 yalan söylerler. Bu çok normaldir. Ancak beyinlerinde ki yarattıkları kurguları yerine oturtmak için bu rakam 200’e kadar ulaşır ve geçebilir.

Bu alışkınlıklarından kurtulmak için belki aylar hatta bir yılı aşan terapi görmeleri gerekmektedir. “Pinokyo Sendromu” olarak bilinen akademik adıyla “Psödoloji” de yalan söyleyen kişi kendisine zevk verecek hayranlıklar, eğlenceler, mutluluklar yaratacak bir dünyasının peşinde olup bunu abartarak başkaları ile paylaşma tutkusunu yaşamasıdır. Yalancı hastayı kabul etmeden önce çeşitli psikolojik testler uyguluyoruz ve günde ilk aşamada 100 yalan söyleyeni ne yazık ki hasta olarak görmüyoruz. Ama 200 ve üstü ise bizim için mutlak tedavi edilmesi gereken bir “Pinokyo Sendromu” hastası olarak kabul ediliyor.

http://www.hurriyet.com.tr/saglik/22037620.asp